Son Dakika Haberler

Merkez Bankası ne zaman faiz indirecek, ne kadar indirecek?

Merkez Bankası ne zaman faiz indirecek, ne kadar indirecek?
Okunma : 86 views Yorum Yap

Merkez Bankası ne zaman faiz indirecek, ne kadar indirecek? sorusu araştırılmaya başlandı. Merkez Bankası Covid döneminde sürekli faiz indirerek doların çıkmasına neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “faiz nas’tır” sözleri hatta o dönem gündem olmuştu. Daha sonra ekonomide dengeler değişmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet şimşek oldu. Merkez Bankasında da değişimler oldu. Hafize Gaye Erkan görev gelerek faizleri yavaşla yükseltmeye başladı. Gaye Erkan daha sonra istifa ederek yerine Fatih Erkan getirildi. Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı çalışmalarla ve tasarruf genelgeleri ile ne kadar enflasyonu indirmek için uğraşsa da halk durumdan pek de memnun değil. Halk özellikle zenginlerin vergilerine dokunulmayıp orta halli insanların ya da küçük esnaflara vergi üstüne vergi koymasına son derece tepki koyuyor. Merkez Bankası faizi yeni sistem ile faizi yüzde 7’lerden alarak her ay belli bir oradan çıkararak en son yüzde 50 oranına çıkardı. Ve son bir kaç aydır bu oranda sabit tutmaya devam ediyor. Piyasalarda ise yakın bir dönemde faiz indirimi beklentisi var. Peki, Merkez Bankası ne zaman faiz indirecek, ne kadar indirecek? Detaylar haberimizde…

Merkez Bankası ne zaman faiz indirecek, ne kadar indirecek?

Merkez Bankası belirli bir dönemde faizi sürekli indirerek enflasyonunu yükselmesine neden olmuş. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ‘faiz nastır” ifadelerini kullanmıştı. Daha sonra ise koltuklarda değişim olmuştu. Hazine Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığı’na ise ilk başta Hafize Gaye Erkan getirilmiş daha sonra istifası ile yerine Fatih Karahan geçmişti. Yüzde 7 olan faiz belirli oranda yükseltilerek yüzde 50’ye kadar çıkarılmıştı. Son zamanlarda ise piyasalarda Merkez Bankasının faiz indireceği yönünde bir beklenti oluşmaya başladı.

İŞ BANKASINDAN AÇIKLAMA

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomideki bu sıkıntının çabuk bitmeyeceğini normalleşmenin hemen olmayacağını açıkladı. Aran bankalarında bu durumda bedel ödemeye devam edeceğini söyledi.

Aran faiz indirimi beklentisinin ise Kasım ayında olacağını ve 250 baz puan alacağını söyledi

Aran 2025 yılı boyuncu bu zorluklardın azalarak da olsa devam edeceğini belirtti. Fiyat istikrarının sağlanması enflasyonun önlenmesi pahasına bedel ödeneceğini belirten Aran bunu halkın da bankalarında ödeyeceğini açıkladı.

Aran yıl sonu dolar tahmininde de bulundu. olağanüstü bir şey olmaması halinde ve dolarisazyon trendi olmaması halinde doların yıl sonu 38 TL civarında olacağını açıkladı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)