Son Dakika Haberler

2025 yılı asgari ücret ne kadar olacak?

2025 yılı asgari ücret ne kadar olacak?
Okunma : 67 views Yorum Yap

2025 yılı asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücretle geçinenler şuan bu sorunun cevabını merak içinde bekliyor. Asgari ücret 2024 yılı için 17 bin 2 lira olmuştu. Bu zamana kadar asgari ücrete her sene iki defa zam yapılıyordu. Asgari ücretle geçinenlere genelde temmuz ayı içinde bir ara zam yapılıyordu. İnsanlar artık geçinemiyor. Her şeye her gün zam yapılıyor. İnsanlar geçim sıkıntısından dolayı yaşamayı artım unutmuş durumda. Çocuklarına rahat bir geçim sunmak için ek iş yapanlar bile var. bir evde iki çalışan olması halinde bile özellikle İstanbul’da ek iş yaparak ev geçindirme işine giren bile var. Ev kiraları almış başını giderken insanların tükettiği gıda ve giyim de işin içine girince insanlar her ay nasıl geçineceklerini düşünmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu sefer ara zammın olmayacağını ve enflasyonunu düşeceğini iddia etse de bu durum istedikleri gibi olmadı. OVP’nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 40 oldu. masada ise bu rakam üzerinden tahminler var. Peki, 2025 yılı asgari ücret ne kadar olacak? işte detaylar…

2025 yılı asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücretle çalışanlar her ay nasıl geçineceklerini düşünüyor. Asgari ücret 17 bin 2 TL olarak belirlenmişti 2024 yılı için. Asgari ücrete talim edenler 2025 yılı için gelecek rakamı merak etmeye başladı. Türkiye’de bu şartlar altında geçinmenin ne kadar zor olduğu belli. Emekli olanlar geçinemedikleri için ek iş yapmak zorunda kalıyor. Pazara gidenler önceden kilo kilo alış veriş yaparken şimdi ise tane tane ürün alıyor. Enflasyonunu bu derece kötü olması insanların geçinmelerini zorlaştırıyor.

Asgari ücret ilk üç ay içinde enflasyonun karşısında eriyor. İktidar ekonomik plan yaparken enflasyon karşısında bu palanı her üç ayda bir neredeyse yenilemek zorunda kalıyor. Halk bunu durumda kötü giderken yöneticilerin ise israf etmesine kızıyor. Öyle ki küçük işletmelere vergi konusunda baskılar yapıldığı iddia edilirken bazı yerlere vergi istisnası getirilmesi yönündeki iddiaların toplumda dolaşıyor.

Geçin sıkıntısı günden güne zorlanırken bu sıkıntı ailelerin huzuruna da itki ediyor. Aileler ekonomik yönden geçinemedikleri için evde çıkan tartışmalar sonrası boşanmalar da meydana geliyor. Ev geçindirmekte zorlandığı için intihar eden insanlar bile var.

İktidar her açıklamasında çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz demeçleri verse de genelde kendilerini düşünen yöneticiler. Halkı hemen unutuyor.

OVP’nin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 41,5’tir. Fakat yapılacak artış tüm yılı kapsayacağı için refah payı da gündeme gelebilir. Refah payı eklenmesi ile yüzde 40’lık zam yüzde 45 veya 50 civarına çıkabilir.

Asgari ücrete yüzde 40 zam yapılırsa asgari ücret 23 bin 802 TL’ye, yüzde 45 yapılırsa 24 bin 652 liraya eğer yüzde 50 zam yapılırsa 25 bin 503 liraya yükselecek.

Yapılan bu artışın yılın ilk üç ayında enflasyon karşısında eriyip erimeyeceği yıl içinde görülecek. İnsanların alım gücünün artıp artmayacağı belli olacak.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)